Stortinget har vedtatt en rekke hjelpetiltak
Skatteetaten stopper bruk av tvangsmulkt midlertidig.
I lys av koronavirus-situasjonen stopper Skatteetaten bruk av tvangsmulkt for skattemeldingen for næringsdrivende og selskaper og for mva-oppgaver med frist til og med 10. juni.
Skattemelding for næringsdrivende og selskaper, mva-oppgaver og a-meldinger
Ved for sent innlevert skattemelding for personlig næringsdrivende og aksjeselskap vil tvangsmulkt midlertidig stoppes. Innleveringsfristen er 31. mai.
Skatteetaten viser også til muligheten for å søke om utsettelse innen 31. mai.
Det ilegges ikke tvangsmulkt ved for sen levering av mva-oppgaver 1. termin (frist 14. april) og 2. termin (frist 10. juni). Det skal heller ikke ilegges tvangsmulkt for de som leverer en gang i året, årstermin (frist 10. mars) og årsoppgave for primærnæring (frist 14. april).
I første omgang stoppes tvangsmulkt for a-melding med leveringsfrist 5. mars. Dette ble bestemt allerede 19. mars. Tvangsmulkt er også stanset for a-melding med frist 6. april.
Annet
Arbeidsgiveravgiften settes ned med 4 prosentpoeng i alle soner i mai og juni. Dette får konsekvenser også for alle som betaler ut feriepenger fra fjoråret i denne perioden.
Arbeidsgivere skal kun betale sykelønn for de tre første dagene. Frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få sykepenger fra NAV fra fjerde dag. NAV kan fravike krav om legeerklæring for sykepenger.
Regjeringen opphever særregler i dagpengeforskriften § 6-3 slik at permitterte får dagpenger i julen og påsken.
Antall dager med omsorgspenger fordobles. Arbeidsgiver skal kun betale for de tre første dagene.
Forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april, utsettes til 1. september. Betalingsfrist for arbeidsgiveravgift og finansskatt på lønn som forfaller 15. mai, utsettes til 15. august.
Kriselån - Hvem kan få slike lån, hva er betingelsene og hvor mye kan lånes?
For at et lån skal være omfattet av garantien må det ikke utgjøre mer enn to ganger bedriftens lønnskostnader i 2019, inkludert sosiale avgifter og kostnader til innleid personell, eller overstige 25 prosent av bedriftens omsetning i 2019. Hvis bedriften er etablert 1. januar 2019 eller senere og lønnskostnader skal benyttes som beregningsgrunnlag, skal lånet ikke utgjøre mer enn bedriftens anslåtte lønnskostnader for de to første driftsårene.
Bare bedrifter som kan forventes å være lønnsomme under normale markedsforhold kan innvilges lån etter ordningen. I forarbeidene til loven uttaler komiteen at en forutsetter at denne definisjonen ikke blir praktisert for strengt. Ordningen gjelder imidlertid uansett ikke lån til bedrifter som var i økonomiske vanskeligheter per 31. desember 2019.
Frilansere og selvstendig næringsdrivende
Midlertidig ordning med inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og frilansere. NAV opplyser at «ny dataløsning for å søke vil være klar til det blir aktuelt å søke i mai». Denne gruppen gis tilgang til inntektssikring gjennom økonomisk sosialhjelp inntil ny ordning er på plass.
Beregn kompensering
Vi har satt opp en kalkulator til å hjelpe deg beregne hva du kan få i kompensasjon i forbindelse med koronautbruddet.
Viktige lenker fra Regnskap Norge
Regnskap Norge har laget en samleside over viktig informasjon for regnskapsbransjen.
Informasjon fra skatteetaten
Regjeringen har satt inn tiltak for å hjelpe bedrifter som påvirkes av pandemien. Skatteetaten letter på sanksjoner og praktisering av reglene til regjeringen.